V društvu smo vedno veseli pomoči.

Sonček Posavje

Podari delež dohodnine

Sonček Posavje na Facebooku

Kinezioterapija je metoda rehabilitacije, ki predstavlja obliko nespecifičnega funkcionalnega zdravljenja, ki uporablja gib, oziroma gibanje, kot osnovno sredstvo v prizadevanju za izboljšanje porušenega zdravja ali popolno ozdravitev.

Z izvajanjem preventivno gibalnih in rehabilitacijskih vaj, ki so resnično namenjene posamezniku, bi zagotovili individualno obravnavo in tako približali otroku še vse neodkrite gibe. Prav individualni obravnavi otroka omogočamo celosten pristop in tako še globlje spoznamo vzrok težave in ga s tem lažje rešujemo, kolikor je v naši moči. Kajti v samem gibu, kretnji lahko spoznamo,odkrijemo, vidimo ogromno informacij, čustev in potreb.

Tako kot je gibanje osnova našega življenja, je tudi kinezioterapija osnova fizikalne terapije. Namenjena je povečanju mišične moči in vzdržljivosti, izboljšanju koordinacije, povečanju hitrosti in obsega giba, preprečevanju in popravljanju deformacij, izboljšanju funkcij organskih sistemov in splošne kondicije.

 

V našem društvu smo se odločili, da gremo en korak naprej in smo preuredili in opremili prostore za therasuit, kinezioterapijo in ostale terapije po poškodbi.

THERASUIT in KINEZIOTERAPIJA  je nov pristop v obravnavi otrok in odraslih s cerebralno paralizo in drugimi motnjami gibanja.., s to terapijo dosežemo napredek v gibanju tudi tam kjer s klasičnim pristopom ni več napredka.

Prednosti tovrstnih terapij je zelo veliko: poleg povečanja mišične moči, gibljivosti in izboljšanje mišičnega tonusa nasploh, se učinki terapije hitro kažejo še na področju ravnotežja, koordinacije, govora, senzorike.

Vsako leto pripravimo pustno rajanje na sedežu Društva Sonček Posavje, skupaj se zabavamo, povabimo animatorja, ki nam pričara čudovit pustni čas, otroci se zabavajo, plešejo in se družijo. 

Društvo vsako leto organizira druženje na pikniku, kjer se srečujejo člani, starši, sorojenci, sorodniki in izmenjujejo življenjske izkušnje z otroki in mladostniki s posebnimi potrebami.

Vsako leto organiziramo prednovoletno srečanje in obdarimo vse člane Društva Sonček Posavje oziroma vsako družino. Pripravimo zabaven program, pogostitev in skupaj preživimo čudovit in nepozaben dan. 

Če se nam želite pridružiti ali nam pomagati pri organizaciji, pišite nam tukaj.

Društvo skozi leto organizira izlet ali ogled in obisk kakšne posebnosti, zanimivosti,… Želimo si  spoznavati nove stvari, zanimivosti, raziskujemo, se učimo,… Radi se družimo. Ostanejo nam nepozabna doživetja.  Izleti, ogledi pomenijo popestritev monotonega načina življenja članov društva, ponujajo možnosti za sprostitev, orientacijo in gibanje.

Cilji programa:

  • integracija oseb s posebnimi potrebami v okolje. Doživetje nečesa novega, še  nedoživetega. Ohranjanje fizične in psihične kondicije. Pridobitev splošne razgledanosti. Storitev ni sistemsko zagotovljena.

Na izlete gremo z avtobusi ali se vsak pripelje s svojim vozilom.

Jahanje je aktivnost, ki v veliki meri podpira primarne terapevtske programe v procesu rehabilitacije oseb s cerebralno paralizo. Je pomembna oblika športnega udejstvovanja, ki prispeva k izgrajevanju telesne sheme in samopodobe posameznika. Neposredno vpliva na telesno in fizično delovanje. Uporabnik lahko jaha enkrat do dvakrat tedensko pod vodstvom strokovno usposobljene osebe, ki ji pomagata še vsaj dva pomočnika. Sodeluje lahko vsaka oseba s cerebralno paralizo in drugimi oblikami invalidnosti.

Program izvajamo od meseca aprila do konec novembra pri g. Jordanu na Gmajni.

Klasična (švedska) ročna masaža telesa – delna (masaža hrbta ali spodnjih okončin). Odprava napetosti v mišicah – sproščanje. Lajšanje in odprava bolečin. Vzdrževanje telesne kondicije.

Cilji programa:

  • sprostitev, ohranjanje telesne kondicije, dotik blagodejno vliva na telo induha. Odprava morebitnih bolečin v hrbtu ali nogah, zmanjšanje tonusa mišic, izboljšanje krvnega obtoka, umiritev in počitek.

S strokovnimi pristopi omogočiti pogoje, da lahko gibalno ovirane osebe optimalno razvijejo svoje sposobnosti. Plavanje, sprostitvene vaje v vodi, pravilno dihanje, razgibalne vaje. Vse to utrjuje samopodobo posameznika in povečuje zmožnosti socialne interakcije in njegovo čim večjo neodvisnost.

Plavanje po metodi HALLWICK izvajamo v Termah Čatež skozi celo leto, po naprej predvidenih datumih

HALLWICK terapijo izvajata ga. Apolonija Resnik in g. Jernej Rostohar.

Terapevstke kolonije izvajamo v Termah Lendava, Ribniško Pohorje in Stari trg ob Kolpi. Namenjene so otrokom, mladostnikom s cerebralno paralizo in motnjami v razvoju. Skupaj letno izvedemo tri do štiri zdravstveno terapevtske kolonije, ki zajemajo predšolske otroke s posebnimi potrebami, otroke s cerebralno paralizo, vključene v redno šolo in v šolo s prilagojenim programom.